Skip to main content
Thuis  › ... Tennis › Jeugd › Voorjaarscompetitie

Voorjaarscompetitie

KNLTB Voorjaarscompetitie voor Junioren 

Er zijn de volgende competities:

Junioren competitie 11 t/m 14 jaar

In de Junioren competitie 11 t/m 14 jaar wordt er gemengd gespeeld, jongens en meiden spelen door elkaar en mét en tegen elkaar. Er is dus geen jongens, meisjes of gemengde competitie meer, alle categorieën heten Junioren 11 t/m 14 jaar. Er worden 4 enkelpartijen en twee dubbelpartijen gespeeld, waarbij de sets verkort zijn tot 4 games met het beslissend punt systeem bij 40-40. Mocht er een 3e set nodig zijn dan wordt die in zowel de enkel als de dubbel vervangen door een tiebreak (tot 7). 

Junioren competitie 13 t/m 17 jaar

De categorieën zijn Jongens 13 t/m 17 jaar, meisjes 13 t/m 17 jaar en gemengd 13 t/m 17 jaar. In de gemengde competitie wordt er ook echt gemixt en worden er 2 ME, 2 JE en 2 GD gespeeld. De sets zijn in alle categorieën gewoon tot 6 games, maar als er een 3e set moet worden gespeeld dan wordt die in zowel de enkel als de dubbel vervangen door een wedstrijdtiebreak (tot 10). 

De juniorencompetitie wordt gespeeld op zondag. Opgeven voor deze competities kan nu niet meer, de teams zijn al gemaakt en ingeschreven bij de KNLTB

KNLTB Voorjaarscompetitie - Groen

De Groene voorjaarscompetitie wordt op zondagochtend gespeeld in teams. 

Welke leeftijd ?

De Groene competitie is voor kinderen 10 t/m 12 jaar en wordt gespeeld op een hele tennisbaan met aangepaste (groene) ballen. Per team is het toegestaan om meerdere spelers te hebben die 1 jaar te oud zijn.

Hele baan / groene bal 

Hoe werkt de Groene competitie ?

Er kunnen gemengde teams worden gemaakt. Jongens en meisjes spelen door elkaar.

  • De ploeg bestaat bij inschrijving uit minimaal 4 spelers, maximaal 6 spelers.
  • Er wordt zowel thuis bij TV HHW als bij andere verenigingen gespeeld.
  • Er worden per competitiewedstrijd 4 enkelpartijen gespeeld en 2 dubbelpartijen.
  • Er worden 2 sets gespeeld om 4 gewonnen games (start op 0-0) met een verschil van 2 games (bijv. 4-2, 5-3). Bij een gelijke stand van 4-4 in de set volgt een tiebreak tot 7 punten (met een verschil van 2 punten). Indien een beslissende 3e set moet worden gespeeld, wordt deze vervangen door een wedstrijdtiebreak tot 7 punten (met een verschil van 2 punten).
  • Het Beslissend Punt Systeem (bij 40-40 winnend punt) wordt toegepast. De ontvanger bepaalt vanaf welke kant (rechts of links) de serveerder de bal in het spel moet brengen.
  • Het aanvangstijdstip is op zondagochtend tussen 8.30-12.00 uur. Als het op een vereniging erg druk is vanwege andere competitiewedstrijden, dan mogen wedstrijden uiterlijk om 15:00 uur starten.
  • De spelers moeten in staat zijn om zelfstandig een wedstrijd te spelen en te tellen.
  • De teams moeten worden begeleid door een of meerdere ouders die op de hoogte zijn van de bovenstaande regels. De ouder(s) moet(en) de gehele competitiewedstrijd het team begeleiden.

Binnen de Groene competitie is er Groen 1 (de meer ervaren spelers) of Groen 2 (de minder gevorderde spelers/beginners). De trainers bepalen dit. Opgeven voor deze competities kan nu niet meer, de teams zijn al gemaakt en ingeschreven bij de KNLTB

KNLTB Voorjaar Rode en Oranje competitie

Het bestuur en de trainers hebben besloten om voorlopig niet meer aan deze competitie mee te doen. In plaats daarvan organiseren we zowel in de winter als in de zomer interne wedstrijdjes voor deze kinderen. De ervaring heeft geleerd dat daar veel meer kinderen aan mee willen doen. Veel ouders geven ook aan dat ze de competitie een te grote verplichting vinden.

Het afgelopen jaar zijn we daar in de zomer al mee begonnen en dat was een succes. Afgelopen winter hebben we ook op een aantal zaterdagen de zogenaamde “zaterdag winterwedstrijdjes” georganiseerd. Bij de interne wedstrijden kunnen we ook kinderen die op wat latere leeftijd met tennis starten heel gemakkelijk passende tegenstanders bieden.